Missie

Onze missie

KENNIS VAN HET VUUR

Ieder jaar zijn er in ons land meer dan 100 doden ten gevolge van brand. Deze schade beloopt jaarlijks honderden miljoenen euro’s. De kennis van het vuur is daarom primordiaal

VUUR ALS EEN WETENSCHAP

  •  
  • De oorzaken van sommige branden zijn onbekend.
  • De hoeveelheden rook, de samenstelling van de giftige gassen in de rook, geproduceerd bij een brand zijn afhankelijk van honderden parameters.
  • De wijze waarop een brand zich voorplant is een wetenschap op zichzelf en bepaalt de ontruimingstijd evenals de tussenkomst van de brandweer.
  • De hogere brandbelasting in woningen, t.g.v. het gebruik van meer kunststoffen en elektrische toestellen, en de betere isolatie zijn de oorzaak van hogere temperaturen bij brand en de gevolgend van flash-over en grotere gevaren voor de bewoners
  •  

In België gebeurt er praktisch geen wetenschappelijk onderzoek op gebied van de kennis van het vuur.  In andere landen (weliswaar grotere landen) wordt het vuur beschouwd als een wetenschap en zijn er talrijke universiteiten en hogescholen die studies en onderzoek plegen op deze oermaterie.

FJK wil door middel van seminaries en colloquia fondsen verzamelen die zullen aangewend worden om jonge brandweermannen de mogelijkheid te geven zich te bekwamen in buitenlandse centra’s om op deze wijze hun kennis van het vuur te vergroten.

Groep FJK
Brandbeveiliging in de Benelux

Nood aan uitgebreid brandadvies of een
​​​​​​​doordacht interventieplan?

Contacteer ons

In de kijker